Rocarta-online

Piatra Neamt


[Cuprins]

Date generale si istorice

Stema municipiului

Municipiu, resedinta pentru Judetul Neamt; 123.000 loc.; situat pe Valea Bistritei, in zona de contact a muntilor cu depresiunea subcarpatica Cracau-Bistrita; 345 m alt. Atestat in 1428 ca asezare si in 1553 ca targ cu numele de Piatra lui Craciun, orasul prezinta o deosebita importanta arheologica, aici descoperindu-se vestigiile unei cetati dacice din sec. II-I i.Cr.. Considerat o adevarata "perla" urbana in Moldova de iersi si de az, Piatra Neamt este un centru economic de importanta nationala (utilaje tehnologice, materiale de constructii, mobila si diverse produse din lemn, tricotaje, produse alimentare), social-cultural si turistic.

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Biserica Domneasca Sf. Ioan, edificata in 1497-1498 de Stefan cel Mare (a facut parte din ansamblul Curtii Domnesti, din care se mai vad cateva resturi de constructii), avand un exterior bogat ornamentat cu ceramica colorata; in apropierea bisericii se afla un turn-clopotnita, care dateaza din 1499, precum si statuia lui Stefan cel Mare, ridicata dupa cel de Al doilea razboi mondial; - Muzeul de Istorie, cu exponate de ceramica neolitica, piese specifice perioadei dacice si daco-romane; - Muzeul de Arta, unde sunt prezentate lucrari ale artistilor legati de meleagurile nemtene; - Muzeul de Stiintele Naturii, care are colectii bogate de plante, de roci, expunand si o foarte interesanta colectie de pesti fosili; - Biserica Valeni, constructie din lemn ce dateaza din sec. XVI; - Casa Paharnicului, edificiu inaltat la inceputul sec. XIX; - Sinagoga de lemn, construita pe locul unei sinagogi mai vechi, reprezinta una dintre cele mai vechi cladiri de acest gen din tara. De asemenea, in oras se mai afla - Expozitia memoriala Calistrat Hogas si - statuia lui Mihail Kogalniceanu.

Regiunea inconjuratoare

Parcul Cozia, loc de recreere si agrement, cu o frumoasa vedere asupra orasului; - Dumbrava Rosie, localit. rurala, rezervatie naturala floristica - pentru protectia unor specii de umbelifere (vezi Protectia mediului si rezervatii naturale; - Bistrita, localitate rurala, in apropiere Manastirea Bistrita, construita de Alexandru cel Bun la inceputul sec. XV, cu un zid inconjurator. Cu timpul, i se mai adauga un turn-clopotnita (1498), i se reface zidul de incinta (1541-1546) si i se recladeste biserica (1554), in al carei paraclis se mai pastreaza picturi din sec. XVI. Aici se gasesc mormintele lui Alexandru cel Bun si Doamnei Chiajna. In incinta ansamblului este organizata o expozitie de arta medievala; - Bisericani, localit. rurala, manastire zidita de Stefanita Voda (1517-1527) pe locul unui schit din lemn. Biserica, refacuta in 1786, pastreaza o valoroasa colectie de manuscrise; - Bodesti, localitate rurala, vatra neolitica in care s-a descoperit o admirabila piesa ceramica, numita "Hora de la Frumusica"; - Roznov, localitate rurala, biserica in stil rusesc, din 1814, in care se pastreaza picturile murale originare. In apropiere se afla statiunea balneoclimatica locala Piatra Soimului, cu izvoare clorurosodice, iodurate, bromurate su feruginoase, recomandate in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos si ginecologice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website